El-sparetips til krybdyrs-ejeren
Hvis du har et eller flere terrarier med krybdyr, ved du sikkert allerede, at det ikke er en helt billig hobby. Startomkostningerne ved indkøb af krybdyr og terrarier kan være ganske høj, men i længden er det de løbende udgifter, der virkelig betyder noget. Og her er der faktisk flere ting du kan gøre for at spare. I denne artikel kigger vi nærmere på strømforbruget.
Få overblik over elregningen
Krybdyr skal have lys og varme, og det koster altså en del strøm, uanset hvordan man vender og drejer det. Men der kan givetvis spares lidt.
Første step er dog at finde ud af, hvor meget strømmen egentlig koster. Til det formål kan du eventuelt anskaffe en energimåler, som så kobles mellem dine strømforbrugere og stikkontakten.
Du kan også bruge de beregninger, der ligger på https://insektorama.dk/hvad-koster-terrariets-elforbrug/. Her kan du faktisk ret hurtigt beregne et overslag over strømforbruget – og det er helt gratis.
Når du har et overblik over el-udgifterne, kan du lettere vurdere, om du synes der er basis for at skære ned.
Spar strøm til lyset
Hvis du bruger lysstofrør eller andre ældre lyskilder til almenbelysningen, kan der være penge at spare. Skift over til strømbesparende LED, hvor det er muligt. Bemærk dog, at speciallyskilder med UV-lys ikke uden videre kan erstattes af LED.
Måske kan du også se nærmere på døgnrytmen. Hvis du reelt set tænder lyset tidligere om morgenen end nødvendigt og/eller slukker det senere på aftenen end nødvendigt, kan der også være lidt at hente her. Igen kan en billig timer gøre underværker.
Undersøg sparemuligheder ved natsænkning
Nogle krybdyr er vant til relativt lave nattemperaturer, og her kan der være en del at spare. Der er jo f.eks. ingen grund til at have fuldt blus på varmemåtten om natten, hvis stuetemperatur reelt set er fint nok.
Problemstillingen kan i givet fald løses med en billig timer. Alternativt fås også mere avancerede styringer, der kan operere med gradvis natsænkning.
Reducer varmetabet og dermed elregningen
Som udgangspunkt kan du ikke spare på varmen – den er essentiel for krybdyret. Men elforbruget til varme afhænger også af varmetabet fra terrariet til omgivelserne, og det kan du evt. reducere ved at placere terrariet på et sted med højere omgivelsestemperatur – f.eks. tættere på en radiator.
Varmetabet kan også reduceres ved at mindske mængden af bevægelig luft omkring terrariet. Hvis du f.eks. har mulighed for at stille det ind i en reol-sektion, kan det reducere varmeforbruget ganske meget.
Hvis du er en rigtig krybdyrs-nørd, har du sikkert adskillige terrarier kørende. Måske står de endda spredt rundt i stuen. Det betyder i praksis, at hvert enkelt terrarie har et betydeligt varmetab til omgivelserne, og så begynder elmåleren altså at snurre for alvor.
Her kan der være ganske meget at hente, hvis du har mulighed for at samle flere terrarier på ét sted. Det kunne være en placering side om side, og gerne også i et rack med flere etager. På den måde kan de genbruge en del af varmen indbyrdes, og du sparer på strømforbruget.