Tips til når du skal genforhandle en erhvervslejekontrakt
Lejer du dig ind i dine erhvervslokaler og skal du på et tidspunkt genforhandle din kontrakt? Måske er der noget, du er utilfreds med, og gerne vil have lavet om i kontrakten, når du skal genforhandle lejemålet.
Der er mange lejere, som ikke er klar over, at der er mulighed for at genforhandle et erhvervslejemål, hvis betingelserne er uønskede eller hvis markedssituationen har ændret sig i løbet af perioden for lejemålet.
Der er selvfølgelig ingen garanti for at det kan lade sig gøre at få gennemført sine ønsker i en genforhandling, fuldstændig ligesom i alle andre forhandlinger, men hvis man ikke forsøger og benytter sig af de muligheder, der er, vil der ikke ske ændringer.
I princippet kan der være tale om de samme mekanismer som hvis du skal købe og skal til at forhandle en købsaftale på plads. Dette er uanset om du lejer eller køber erhverv, butikker, servicestationer eller i privat øjemed. Forhandling og genforhandling vil altid være muligt, hvis man ønsker det.
Først og fremmest er det vigtigt, at du går til forhandlingen med et mål. Der skal altid være et klart mål med mødet og det skal der ikke være tvivl om.
Sædvanligvis drejer genforhandlinger sig om nyt lejeniveau og priser, forbedringer, justeringer af gebyrer og beregning af udgifter til vedligeholdelse af fællesområder. En gang imellem vil en udlejer også være villig til at give lidt ekstra husleje fra udlejerens side.
Hvad skal du helt præcist have ud af genforhandlingen? Er du fleksibel i forbindelse med dine ønsker?
Faktuelt kan du også have nogle ting med, så du har nogle facts sort på hvidt. Det kræver en lille smule forberedelse, men det er godt givet ud som til alle andre møder.
Hvad er tendenserne i markedet? Ligger andre erhvervslejekontrakter på samme niveau?
Hvis din leje ligger langt over markedet kan der være gode muligheder for at lave en god aftale.
Du kan også bruge længden af din lejeaftale i forhandlingerne. F.eks. kan det være, udlejeren vil acceptere en lidt lavere pris imod en lidt længere bindingsperiode.
Man kan evt. tænke over, hvor længe man er villig til at binde sig. Dvs. hvor længe man mindst skal være i lejemålet uden mulighed for at opsige. Det skal selvfølgelig være realistisk og ikke f.eks. 20 eller 25 år.
I forhandlinger giver man og man tager. Dvs. der skal findes en løsning, som alle parter kan være tilfredse med. Udlejeren vil højst sandsynligt også have nogle ønsker og krav og der handler det om, at finde et kompromis og en løsning, som tilgodeser alle.
Det er altid godt at have en plan klar, hvis første plan ikke fungerer. Måske kan forhandlingerne gå i ”baglås” og der er det godt, at have en alternativ mulighed for at komme videre i genforhandlingerne.
Derudover er det godt at starte i god tid, så man genforhandler et par måneder før den nuværende aftale udløber.
Husk altid at have realistiske ønsker og krav og at alle parter er interesserede i en fair løsning.